Yayasan Hasanah Menganjurkan Forum Awam untuk Berkongsi Pengalaman dan Pembelajaran Utama daripada Tindak Balas Bencana Alam di Malaysia

Yayasan Hasanah (“Hasanah”), yayasan berasaskan impak milik Khazanah Nasional Berhad (“Khazanah”) baru-baru ini mengumpulkan pelbagai Organisasi Bukan Kerajaan (“NGO”) seperti MERCY Malaysia, Yayasan Tzu Chi, IMARET, dan Rangkaian Tindak Balas Bencana GLC ("GDRN"), untuk berkongsi pengalaman dan pembelajaran penting daripada tindak balas mereka terhadap bencana alam di Malaysia dalam satu forum awam. Ini adalah forum pertama seumpamanya yang diadakan sebagai sebahagian daripada sesi ILMU Hasanah, satu siri acara pengetahuan percuma di mana Hasanah menyediakan platform untuk pelbagai pihak berkongsi maklumat dalam sektor sosial.

Dalam forum yang diadakan awal minggu ini, para penceramah secara khusus berkongsi pandangan mengenai pengalaman mereka ketika menghadapi banjir yang antara paling mencabar di Malaysia pada tahun 2014/2015, melibatkan100,000 mangsa yang perlu dipindahkan. Salah satu pembelajaran penting yang telah diperolehi adalah terdapat keperluan yang lebih besar untuk penyelarasan yang lebih baik di antara pelbagai organisasi untuk memastikan barang bantuan kecemasan diedarkan secara sistematik kepada semua keluarga dan individu yang terjejas. Lebih penting lagi, panel penceramah juga menunjukkan perlunya memperuntukkan sumber kewangan dan tenaga kerja untuk menyokong fasa pemulihan yang mengambil masa yang lebih lama. Ini termasuk bantuan untuk memasukkan semula barang-barang bekalan isi rumah, memberikan sokongan psikososial dan memulihkan kehidupan mereka terutamanya bagi mangsa yang bekerja dalam sektor tidak rasmi.

Sejak tahun 2006, baik Hasanah mahupun Khazanah telah menyumbang RM50 juta di peringkat tempatan dan global dalam pelbagai inisiatif kemanusiaan dan tindak balas bencana. Dana ini bukan hanya untuk mobilisasi dana yang cepat kepada NGO rakan kongsi di Malaysia, tetapi juga untuk memberikan bantuan kemanusiaan darurat kepada penduduk Palestin di Gaza, pelarian Rohingya di Bangladesh, dan pelarian Syria di Lebanon dan Jordan.

Pengarah Urusan Hasanah, Shahira Ahmed Bazari berkata: “Sokongan Hasanah untuk inisiatif kemanusiaan dan bantuan bencana (HDR) adalah bersifat serampang tiga mata: (i) memastikan kesediaan berterusan, (ii) memberikan tindak balas awal dan kecemasan, dan (iii) usaha pemulihan dan pembangunan semula yang berterusan. Kami bekerjasama rapat dengan rangkaian NGO rakan kongsi kami dan GDRN serta Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) untuk memastikan kami memberikan tindak balas dan sokongan yang berkesan kepada mangsa bencana alam dan bencana akibat perbuatan manusia. "

Sebelum Hasanah beroperasi pada tahun 2015, Khazanah telah menyokong fasa tindak balas kecemasan, pemulihan dan kesediaan menghadapi bencana alam, terutamanya banjir, sejak tahun 2013. Pada tahun 2013 dan 2014, Khazanah memperuntukkan RM10 juta dan RM20 juta untuk bantuan mangsa banjir di seluruh negara. Daripada RM30 juta, kira-kira RM16.5 juta disalurkan kepada:

• Majlis Keselamatan Negara (“MKN”) untuk pembelian peralatan tindak balas bencana seperti kapal, set generator, dapur, semburan jet air dan jaket keselamatan.
  • Pelbagai NGO dan agensi Kerajaan Negeri untuk tindak balas kecemasan berupa makanan, air, bantuan perubatan, kit kebersihan, barang-barang pembersihan.
  • Tindak balas pemulihan melalui pemulihan kemudahan awam dan pembinaan semula kediaman.
  • Sokongan untuk latihan persediaan di sekolah dan komuniti, serta pembangunan dewan evakuasi serbaguna.